MVO / ISO 26000

Begin 2013 zijn wij, als eerste bedrijf in de Noordoostpolder, gestart met het implementeren van ISO 26000 door middel van ISOFastTrack. Wij hebben d.m.v. de online applicatie ISOFastTrack de ISO 26000 doorlopen en bepaalt in hoeverre ons bedrijf al MVO is en welke acties er nog genomen kunnen worden. Op 2 oktober 2013 is de MVO/ISO 26000 zelfverklaring uitgereikt door ISOFastTrack. Jaarlijks werken we de vragenlijst opnieuw door, en pakken relevante actiepunten aan.

Het hebben van een certificaat is natuurlijk fijn, maar wat voor ons bovenal telt is dat we hier ook echt iets mee doen!

Zweden

Als wij aan MVO en milieu denken, denken wij aan Zweden. We zijn er al heel vaak geweest, en we hebben dit land in ons hart gesloten. De ruimte, de rust en de cultuur spreken ons enorm aan. Het leven met en van de natuur is daar vanzelfsprekend, en zo ook de zorg voor de natuur. Afval scheiden is daar dus iets wat je gewoon doet.

Elke vakantie valt ons weer op hoe zelfvoorzienend en zelfredzaam de Zweden zijn. En hoe tevreden. Alles wordt goed onderhouden, maar is wel vaak oud en gaat erg lang mee. Lagom is een typisch zweeds woord en het betekent iets als voldoende, genoeg (niet teveel en niet te weinig). In ons dagelijks leven, zowel privé als in ons werk, is dat iets wat ons ook goed past.

Familiebedrijf

In ons kleine familiebedrijf hebben wij een fantastisch team; collega’s die zelfredzaam zijn, zelfstandig beslissingen kunnen nemen en hun schouders eronder willen zetten om samen iets voor onze klanten en voor elkaar te kunnen betekenen. Dat alles in een open, informele sfeer, waar altijd ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen, scholing en eigen inbreng. De deur van de spreekkamer is nooit dicht, en informatie is voor iedereen beschikbaar. Wij hebben veel kennis, kunnen snel schakelen, en dat merken onze klanten elke dag!

Semler

Wij laten ons graag inspireren door de open managementstijl van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Hij gaat uit van de volgende principes;

  • Het zijn van een betrouwbaar en geloofwaardig bedrijf
  • Eerlijkheid en transparantie waarderen boven alle tijdelijke belangen
  • Een balans zoeken tussen korte- en lange termijn winsten
  • Producten en services leveren die door de klant erkend worden als de beste op de markt voor een redelijke prijs
  • De klant bedienen met gedifferentieerde service en verantwoordelijkheid voorrang geven op winst
  • Creativiteit stimuleren en de durver ondersteunen
  • Iedereen aansporen te participeren en beslissingen die van bovenaf worden opgelegd in twijfel te trekken
  • Zorgen voor een informele en aangename omgeving met een professionele houding vrij van vooroordelen
  • Zorgen voor een veilige arbeidsomgeving en controle van de industriële processen om personeel en omgeving te beschermen
  • De moed hebben de eigen fouten te erkennen en te begrijpen dat alles altijd beter kan.

Openheid

Voor ons zijn openheid, transparantie en prettig en betrouwbaar zaken doen dus heel belangrijk. De openheid en transparantie zijn bijvoorbeeld ook zichtbaar in ons pand: veel glas en licht inval, en weinig verkeersruimtes. Je loopt bijvoorbeeld door ons kantoor naar de spreekkamer. Deze kamer is ingericht als een huiskamer, waar klanten en leveranciers van harte welkom zijn. Geven en nemen is voor ons erg belangrijk; met elkaar het vel over de neus trekken bouw je geen bestendige, lange relaties op. Dat je doet wat je zegt is voor ons vanzelfsprekend…

Milieu

Zorg voor het milieu vind je terug in ons jonge, moderne wagenpark met voornamelijk EURO 5, EEV en EURO 6 motoren. En ook weer in ons energie neutrale pand, waar we gebruik maken van aardwarmte, en het licht en de warmte van de zon.

Onze huurwagens zijn zo opgebouwd, dat de ergonomie voor de chauffeur centraal staat. Alles aan de auto’s is gericht op makkelijk en snel werken; bij de kraanwagens bijvoorbeeld is alles aan te sturen via de afstandsbediening; van de steunpoten tot de 5e en 6e functie.
En het grootste deel van ons wagenpark bestaat uit VOLVO’s, Zweedse auto’s natuurlijk, en zo is de cirkel weer rond….

Plezier

Plezierig werken, dat is waar we elke dag naar streven. Onze woon- werkomgeving draagt daar in grote mate aan bij. Ons bedrijf ligt aan een doorgaande vaart, met wijds uitzicht over het Polderlandschap. Om meer vogels, vlinders, bijen en andere dieren beschutting en voedsel te bieden hebben wij fruitbomen geplant, een bloemenweide aangelegd en hagen aangeplant. Onze Ouessant schaapjes houden het gras kort zodat we minder vaak met een benzinemaaier aan het werk hoeven en onze varkens helpen goed mee met onze afvalreductie!

Het water op het park is zo schoon dat je erin kunt zwemmen. Deze groene omgeving inspireert niet alleen ons, maar ook onze klanten en leveranciers. Iedereen geniet van het uitzicht, en het is fijn toeven in de kantine of op het terras met uitzicht op de voorbijvarende boten.